Wanneer heb je een dakkapel vergunning nodig?

Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Bij enkele dakkapellen zijn er vergunningen nodig, bij anderen weer niet. Om een dakkapel vergunningsvrij te kunnen plaatsen, moet je aan een aantal regels voldoen. Deze regels hebben betrekking op het type dakkapel, de afmeting en de plaatsing op het dak. Lees hieronder meer!

WABO omgevingsvergunning

Voor het plaatsen van een dakkapel moet in sommige gevallen een dakkapel vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Dit heet een omgevingsvergunning (WABO). Wanneer er een omgevingsvergunning nodig is duurt het vaak enkele weken langer voordat de dakkapel geplaatst kan worden. Is het niet helemaal duidelijk of er wel of geen vergunning nodig is, neem dan tijdig contact met ons op.

Dakkapel vergunningsvrij

Bij een dakkapel aan de achterzijde of voorzijde van je woning is er meestal geen vergunning nodig. Aan de voorkant of achterzijde of aan de zijkant gericht naar openbaar toegankelijk gebied mag vergunningsvrij een dakkapel worden geplaatst. Aan de volgende eisen moet voldoen worden zodat de dakkapel vergunningsvrij geplaatst kan worden:
  • Er zijn geen eisen in het bestemmingsplan
  • Er is geen welstandscommissie actief
  • De dakkapel is niet groter dan de vergunningsvrije afmetingen
  • Dakkapel moet worden gebouwd aan de voor, achter of het zijdakvlak
  • De dakkapel moet een plat dak moet hebben
  • Het zijdakvlak mag niet naar openbaar toegankelijk gebied zijn gekeerd

Dakkapel vergunning aanvragen met dakkapel tekening

Moet je een dakkapel vergunning aanvragen? Wilt je weten wat dit voor jouw specifieke situatie betekent? De mogelijkheden lopen sterk uiteen per gemeente, wijk, straat of per woning. Wij adviseren daarom altijd om eerst contact op te nemen met ons of zelf de mogelijkheden te inventariseren bij de gemeente. Mocht er in jouw geval wel een vergunning nodig zijn voor het plaatsen van een dakkapel, dan kan NRG Bouw helpen om bouwtekeningen te maken die essentieel zijn om een vergunningsaanvraag bij de gemeente in te dienen.  dakkapel tekening