Dakopbouw zelf ontwerpen?

Zelf ontworpen dakopbouw

Kan ik mijn dakopbouw zelf ontwerpen?

Kan ik zelf bepalen hoe de uitstraling van mijn dakopbouw eruit komt te zien? Meestal niet, in de meeste gemeentes zijn er verschillende regels waaraan de uitstraling van het bouwwerk moeten voldoen. Bij de uitstraling van een dakopbouw komt meestal de welstands- en monumentencommissie in beeld.

Wie bepaald waar een dakopbouw aan moet voldoen?

De welstandscommissie is een onafhankelijk adviesorgaan binnen de gemeente en bestaat uit deskundigen op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap, openbare ruimte en monumenten. Een tekening van een dakopbouw of dakkapel wordt aan de welstandsnota getoetst. In de welstandsnota staat allerlei criteria waaraan het aanzicht van een dakopbouw of dakkapel moet voldoen. 

Dak verhogen en regels

Criteria voor dakopbouw

Wanneer je een architect of ingenieur de tekening van de dakopbouw laat maken dan houdt een goede architect rekening met alle regels die in de gemeente van relevantie zijn. Zo kan er gekozen worden voor een ontwerp waarin de voorgevel van de dakopbouw van pannen moeten zijn, of juist niet. Het is verstandig om te kiezen voor een architect die ervaring heeft met de omgeving.