Kan een aanbouw vergunningsvrij worden geplaatst?

Vergunning vrije aanbouw

Aanbouw zonder vergunning

Het is belangrijk om precies te weten welke vergunningen nodig zijn voor de aanbouw die geplaatst gaat worden. Als er geen rekening met de regels wordt gehouden dan moet de verbouwingen soms zelf afgebroken worden. Meestal is er voor grote verbouwingen een omgevingsvergunning nodig. Dit zijn verbouwingen zoals voor het plaatsen van een dakopbouw, serre of dakkapel. Het is goed om te weten dat er bij een aantal situaties geen vergunning is vereist. In dit blog willen we je graag informeren over de situaties waarin geen omgevingsvergunning nodig is.

Een aanbouw op het achtererf

Een aanbouw die geplaatst kan worden zonder vergunning moet altijd op het achtererf geplaatst worden. Het achtererf, vaak de achterkant van het huis, is minder zichtbaar. Hierdoor zijn vergunningen minder van belang. Dit omdat de commissies minder waarde hechten aan het uiterlijk van een aanbouw die vanaf het hoofdaanzicht minder of niet zichtbaar is. Echter zijn er meer voorwaarden waar de aanbouw aan moet voldoen. een Je kan je voorstellen dat het minder uitmaakt wanneer je iets aan de achterkant van het huis veranderd, simpelweg omdat deze kant voor andere niet zichtbaar is. Het bouwen van een uitbouw zonder vergunning is daarom wel toegestaan op het achtererf.

Een aanbouw moet aan een bebouwingsgebied voldoen!

Het bebouwingsgebied is een percentage van het hele perceel zonder de grond van het hoofdgebouw. Andere aanbouwgebouwen zonder vergunningen of tuinhuisjes tellen niet mee bij het hoofdgebouw. Bij het overgrote deel van de woningen in het land zal het hoofdgebouw hetzelfde zijn als de woning. Dit percentage zal gebruikt moeten worden om te bepalen hoeveel vierkante meter aan vergunningvrije bouwwerken gebouwd mogen worden. In het betreffende bestemmingsplan staat hoeveel er vergunningvrij gebouwd kan worden.

Let op de juiste afmetingen

Voor een vergunningvrije aanbouw moet er rekening met meerdere afmetingen worden gehouden, De aanbouw moet binnen 4 meter van het hoofdgebouw gebouwd worden. Daarnaast moet de aanbouw zelf ook aan de juiste afmetingen voldoen. De constructie mag niet langer mag zijn dan 4 meter. Daarnaast mag de aanbouw niet bij een gebouw van 1 afmeting niet hoger worden gebouwd dan 30cm boven de splitsing tussen de eerste verdieping en de begane grond. Heeft het hoofdgebouw maar één bouwlaag? Dan mag de uitbouw niet hoger worden dan het dak van de hoofdwoning,