(Prefab) dakopbouw op plat dak laten plaatsen

Een prefab opbouw op een plat dak voor meer ruimte

Bij een prefab opbouw op een plat dak gebeurt een grote deel van het timmerwerk vooraf in een fabriek. De onderdelen worden samengesteld tot elementen en worden bij de bouwplaats vervoerd en samengesteld. Het plaatsen hiervan gebeurt vrij snel. Meestal staat dit binnen één dag de prefab casco opbouw. Wel kost de voorbereidingsfase meer tijd aangezien de prefab dak opbouw op maat moet worden gefabriceerd in de fabriek. De prefab dakopbouw kan inclusief kozijnen en beglazing worden geleverd.

Een dakopbouw kan zelfs geplaatst worden op je garage

Heb je een woning met een garage met een plat dak. Dan kan je er voor kiezen om een dakopbouw op je garage te plaatsen. Je kunt de dakopbouw op je garage gebruiken als extra bergingsruimte of werkruimte. Dit is handig als je opslag ruimte tekort komt. Een dakopbouw op je garage is ideaal en u kunt meestal hiervoor een vergunning krijgen. 

Nieuwe verdieping prefab dakopbouw platdak

Dakopbouw bouwproces, hoe wordt je dakopbouw gebouwd?

Stap 1: Timmerwerken

Bij een traditionele dakopbouw wordt het bouwmateriaal voor de houtskelet bouw op het plat dak gehesen. De lijnen die aanduiden waar het hout skelet wanden moeten komen van de dakopbouw worden op de vloer gemarkeerd. Hierna wordt het houtskelet op het plat dak getimmerd. De balken voor wanden en het nieuwe dak wordt getimmerd en het nieuwe dak afgedekt met houten platen. Het nieuwe dak wordt met bitumen afgedekt. Ook worden de buitenwanden voorzien van beplating. De aansluiting van de dakopbouw op het plat dak van de bestaande dak wordt hierna waterdicht gebrand. Dit is een heel belangrijk proces aangezien je later geen lekkage of schade wilt hebben aan je dakopbouw. Het bestaande dak van de onderverdeling wordt verstevigd met balken. De dakopbouw wordt verankerd met de bestaande verdieping voor stevigheid en stabiliteit. het nieuwe trappengat wordt gemaakt en een trap wordt gemaakt om de onder verdieping te verbinden met de bovenverdieping. 

Stap 2: Leiding en loodgieterswerk

De nodige leidingen en afvoeren worden gelegd. Ook wordt het leidingwerk voor een verwarmingssysteem geplaatst. Hierna wordt de nieuwe vloer voor een groot deel met houten platen dichtgetimmerd.

Stap 3: Indeling, isolatie en elektrawerk 

Na deze stap wordt de interne indeling gemaakt. Bij deze stap delen wij de dakopbouw volgens het ontwerp in. Ook ramen en kozijnen worden in deze fase geplaatst. Wij isoleren de wanden van jouw dakopbouw met isolatiemateriaal met hoge RD waardes zodat je een maximale efficiëntie en energieprestatie behaald wordt met je dakopbouw. Dit gebeurd zowel op het binnen- als buitenschil van de casco. Terwijl dit plaats vind werken we de voorgevel van het dak af met dakpannen, dakshingles of steenstrips. Het elektrawerk wordt uitgevoerd en vervolgens worden de binnenwanden en plafond dicht gemaakt. Als laatste worden de wanden worden gestukt.

Stap 4: Afwerkingsfase 

In de afwerkingsfase wordt de badkamer betegeld en sanitaire afgemonteerd en vloeren afgewerkt met laminaat of parket. Ook worden verlichtingsarmatuur gemonteerd en deksels voor stopcontacten en ventilatiekanalen geplaatst. Je bent vrij om te bepalen hoe je de dakopbouw van binnen wilt afwerken. Ook het casco van de dakopbouw word tot in detail afgewerkt met da overstek, daktrim en wanden gestuukt en gesausd.

Voorbeelden dakopbouw plat dak

Een dakopbouw kan verschillend zijn in uitstraling en ontwerp zijn. Dit is afhankelijk van wat de plaatselijke bestemmingsplan zegt over het ontwerp en de mening van de welstandscommissie van je gemeente. Het dak van de (prefab) dakopbouw kan worden afgewerkt met steen strips, dakpannen, shingles, een schuine of rechte voorgevel hebben of een balkon hebben. Sommige dak opbouwen hebben ook een voor of achter terras of balkon.

Nieuwe verdieping prefab dakopbouw platdak
Dakkapel