Wat is het verschil tussen een dakkapel en een dakopbouw?

1. Een dakkapel op wordt geplaatst op schuine daken

Een dakkapel wordt altijd op een schuine dak geplaatst, terwijl een dakopbouw meestal op platte daken wordt geplaatst. Hierdoor kan er meer ruimte gewonnen worden met een dakopbouw ten opzichte van een dakkapel.

2. Met een dakopbouw kun je meer ruimte winnen

Een dakkapel verruimt de gebruikersoppervlakte van de bestaande etage terwijl je met een dakopbouw op een platte dak een extra etage creëert. Met een dakopbouw op een platte dak win je meer vierkante meters woonruimte, aangezien het over het gehele dak of groot deel van het dak wordt geplaatst.

3. Voor een dakkapel is niet altijd een vergunning nodig

Om een kleinere dakkapel te plaatsen heb je niet altijd een vergunning nodig. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Om je dakkapel zonder vergunning te mogen plaatsen moet worden voldaan aan de volgende eisen: De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1.75 meter. Daarnaast moet de onderkant tussen de 0,5 en 1  meter boven de dakvoet liggen. Als laatste mag de de bovenkant van de kapel niet minder dan een halve meter onder de daknok liggen.

4. Meer indelingsopties met een dakkapel

Bij een dakopbouw op een platte dak kan je ook een balkon of terras creëren, terwijl dit bij een dakkapel niet mogelijk is. Met een dakopbouw op een platte dak heb je verder meer keuze met betrekking tot de indeling. Zo kan je bijvoorbeeld in de dakopbouw extra slaapkamers, badkamers of een keuken creëren. Let wel op dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. In bepaalde locaties is het zelfs mogelijk om een extra woning te creëren in een dakopbouw.

Wat is een Nokverhoging?

Hiernaast bestaat de mogelijkheid een nokverhoging te realiseren. Bij een nokverhoging wordt je zolder etage verruimt. Bij een nokverhoging wordt de nok (het punt van het dak) verschoven en verhoogd. Hierdoor creëer je extra vierkante meters op de zolderetage. Er zijn twee types nokverhogingen. Een eenzijdige en tweezijdige. Bij een eenzijdige verhoging van de nok wordt het dakvlak aan één zijde verlengd. Op deze manier ontstaat er meer ruimte aan één zijde van het dak. Hoe verder de nok van het dak wordt verlengd, hoe meer ruimte wordt gecreëerd. Bij een tweezijdige nokverhoging wordt als het ware de hele constructie van het dak omhoog getild. De tweezijdige nokverhoging wordt soms ook een dakopbouw genoemd. Er zijn dus verschillen tussen een dakopbouw, dakkapel en nokverhoging. In het bestemmingsplan staat vermeld wat is toegestaan. Afhankelijk van wat is toegestaan kunt één van deze varianten toepassen.

De specialist in opbouw mogelijkheden

NRG Bouw is de specialist in dak opbouwen en dakkapellen en helpt je graag op weg met het plaatsen van een dakkapel of dakopbouw. Opbouw met dakterras. Een dakopbouw met dakterras is onder voorwaarde ook mogelijk. Dit wordt gerealiseerd op een plat dak. Meestal is dit een extra slaapkamer of woonkamer met uitgang tot het terras. Het terras wordt afgewerkt met een ijzeren of houten hek met balkonvlonders op de vloer.